Nálezy minerálů na ložisku Rožná v letech 2006 až 2017 - 3. díl: Minerály alpské parageneze

V dalším dílu článků o ložisku Rožná se budeme věnovat minerálům nízkoteplotně-hydrotermálních procesů běžně nazývané alpskou paragenezí. Tento typ mineralizace vzniká krystalizací nerostů na stěnách puklin v závěrečném stádiu hydrotermálního procesu za působení nízkých teplot (někdy i pod 100 0C). V mineralogické literatuře je alpská parageneze členěna do několika typů na základě zastoupení jednotlivých minerálů. Vzhledem k tomu, že zdrojem obohacení roztoků je horninový masiv v bezprostředním okolí, je toto členění příliš ovlivněno lokálními podmínkami a pro sběratele nerostů, kterým je tento článek určen, nemá žádný praktický význam. Proto se i my v tomto článku omezíme na popis jednotlivých nálezů.

Asi nejběžnějším minerálem alpské parageneze na ložisku byl v posledních letech harmotom. Vyskytoval se vzácně jako nejmladší minerál v dutinách hlavních i příčných struktur, kde tvořil bílé a šedě zbarvené 2 až 3 mm velké sloupcovité krystalky narostlé na krystalech kalcitu. Mnohem častější byl výskyt na puklinách pararul v blízkosti struktur. Zde se nacházeli i několik desítek centimetrů velké plochy zcela pokryté drobnými čirými krystalky. Jedinečný byl nález na 21. patře, kde celou jednu stěnu chodby v délce několika metrů tvořila otevřená puklina zcela pokrytá harmotomem. I přes to, že byla trhacími pracemi část pukliny zničena, poskytla velké množství pěkných vzorků.

Harmotom - Dolní Rožínka

Oproti harmotomu se ostatní puklinové minerály nacházeli jen sporadicky. Při ražbě překopu na 23. patře se vyskytli drobné, nepříliš kvalitní krystalky bílého apofylitu. Při ražbě mimopatrové rozrážky nad 20. patrem byla přetnuta tenká karbonátová žilka, jejíž střední část byla vyplněna růžovými shluky jehlicovitých agregátů laumontitu. Z jedné pukliny na 20. patře v jižní části ložiska se podařilo získat vzorek s polokulovitými agregáty klinochloru.

Laumontit - Dolní Rožínka

Při průzkumných pracích u východního okraje dobývacího prostoru na 21. patře došlo ke dvěma zajímavým nálezům minerálů alpské parageneze. V prvním případě se ve světlé křemen-živcové akumulaci v migmatitu nacházela puklina s krystalem křišťálu (1 cm) na kterém byla narostlá krychle sytě fialového fluoritu o velikosti 5 mm.Titanit - Dolní Rožínka Ve druhém případě byla nalezena 20 cm !!! mocná puklina zcela vyplněná jemnozrnným šedozeleným chloritem. Na stěnách pukliny byly nalezeny drobné nedokonalé krystalky albitu, kalcit a drobné krystalky titanitu. Nejzajímavější mineralizace byla ovšem zastižena přímo v chloritové výplni. Vedle zcela korodovaných a rozpukaných krystalů křemene o velikosti až 6 cm se celkem hojně nacházeli velmi kvalitní krystaly hnědého lesklého titanitu o velikosti až 2 cm a volně uložené drůzy krychlových krystalů pyritu až 3 cm.Pyrit v alpské paragenezi - Dolní Rožínka Velkým nedostatkem tohoto jedinečného nálezu byla malá soudržnost vzorků. Chloritová masa se často rozpadala a zvláště krystaly titanitu se díky tomu proměňovali doslova v drť. Pohled na stovky drobných úlomků krystalů promísené s chloritovým ,,pískem,, přinášel naší mineralogické duši doslova traumatické zážitky. Ani několik desítek zachráněných kompaktních vzorků nedokázalo tento smutný zážitek vyvážit.

Přestože nebyly nálezy alpské parageneze na ložisku Rožná nijak hojné, podařilo se nám některé vzorky získat pro naši prodejní galerii českých minerálů, kde si je můžetze zakoupit.

 

 


Autor: Jaromír Jelínek

Obchodní podmínky

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Podmínky ochrany osobních údajů

 

 

Copyright © www.mineraly-prodej.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.mineraly-prodej.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace