Sbírání UV minerálů

Sbírání minerálů a zkamenělin prodělalo v posledních desetiletích výrazný rozvoj. S rozmachem internetu a s ním spojené široké nabídky minerálů a fosilií se začali sběratelé nerostů členit dle svého zaměření. Někteří budují sbírky zaměřené na určitý region, jiní sbírají pouze estetické vzorky, další se specializují na systematickou mineralogii. Paleontologové se zabývají sběrem určitých rostlinných nebo živočišných taxonů (např. trilobiti, otisky rostlin atd.) nebo fosilií určitého stáří. Jedno z rychle se rozvíjejících se odvětví sběratelství nerostů je sběr UV minerálů.

Sběr UV minerálů je na svém počátku, vzhledem k cenám vybavení, poměrně nákladnou záležitostí. Ovšem po překonání této počáteční překážky se mohou sběratelé kochat kolekcemi minerálů, které se v ultrafialovém světle rozzáří pestrou paletou barev a odstínů. Není proto divu, že se ukázky UV-minerálů setkávají s velkým ohlasem na výstavách a v muzejních expozicích.

Co je to vlastně UV (ultrafialové) záření? Je to, stejně tak jako běžné viditelné světlo, elektromagnetické záření. Oproti viditelnému světlu má kratší vlnovou délku a pro člověka je neviditelné. UV záření se na základě vlnové délky dělí na několik druhů. Pro účely sbírání minerálů jsou nejdůležitější UVA záření s vlnovou délkou 315-400 nm a UVC záření s vlnovou délkou kratší než 280 nm.  

Některé nerosty při interakci s UV zářením emitují fluorescenční záření, které má vždy nižší energii a delší vlnovou délku než záření, které fluorescenci vybudilo. A pokud vlnová délka emitovaného fluorescenčního záření dosáhne hodnot viditelného světla, je člověk schopen toto záření vidět. Zkoumaný nerost tak mění svoji barvu a působí velmi efektně. Některé minerály mají navíc schopnost nějakou dobu emitovat záření i po té, kdy vypneme UV-lampu. V podstatě sami svítí. Tento jev se nazývá fosforescence (dosvit).

Minerál Natrozippeit na normálním světle a pod krátkovlnnou UV-lampou

Minerál natrozippeit na normálním světle a pod krátkovlnnou UV-lampou

Minerály, které mají výše popsané vlastnosti, všeobecně nazýváme UV-minerály. Jejich sbírání je v posledních letech na velkém vzestupu. Výrazně se zvýšila dostupnost kvalitních UV lamp a i v České republice se setkáváme na lokalitách se sběrateli, kteří, podobni vampýrům, vycházejí za svými úlovky v nočních hodinách a s rozedněním uléhají k zaslouženému odpočinku.

A které minerály vlastně svítí pod UV-lampou? Na tuto otázku není jednoduché odpovědět. Některé nerosty svítí vždy (např. scheelit), některé v závislosti na obsahu stopových prvků (např. kalcit) a u jiných zase hraje roli průsvitnost daného nerostu (skapolit). Určitý vliv má také výkon UV-lampy. Některé minerály svítí poměrně slabě a s méně výkonnými lampami není emitované světlo téměř patrné (např. čejkait z lokality Dolní Rožínka). Orientační seznam UV-minerálů naleznete zde.

Jestli Vás zlákala neobyčejná krása UV-minerálů, jistě se ptáte, co budete k jejich sběru potřebovat. Jedná se v podstatě o dvě věci. První je tma a druhá UV lampa. Zatímco první je zcela zdarma, UV lampa je poměrně nákladná záležitost. Pro začínající sběratele prozatím postačí menší ruční lampy o výkonu cca 4W. Bez problému se dají pořídit v cenových relacích do 500 Kč za dlouhovlnnou a kolem 1000 Kč za krátkovlnnou variantu. Při hledání je sice nutné se lampou přiblížit až na několik cm ke zkoumanému nerostu, ale v případě, že by Vás toto sběratelské odvětví omrzelo, finanční ztráta nebude tolik bolestivá. Až v případě hlubšího zájmu doporučuji nákup výkonnějších a výrazně dražších přístrojů (UV lampy o výkonu 9W stojí více než 5000 a lampy 25W přes 20 000 kč).

Fotografie ze sběru UV-minerálů (schröckungerit)

Fotografie ze sběru UV-minerálů (schröckingerit)

Pokud jste si již pořídili svoji UV-lampu, přeji Vám úspěšný noční lov. A pokud chcete svoji sbírku rozšířit, máme pro vás na našem e-shopu kategorii zaměřenou na prodej UV-minerálů, kde jsou jednotlivé nerosty doplněny o fotografie, pořízené pod výkonnými UV-lampami.

Autor: Jaromír Jelínek

 

 


Aktuální článek: Sbírání UV minerálů
Obchodní podmínky

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Podmínky ochrany osobních údajů

 

 

Copyright © www.mineraly-prodej.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.mineraly-prodej.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace